Image Alt

Llocs d'interès

El nucli antic

L’origen de Les Preses es remunta als primers indicis de l’església de Sant Pere l’any 922 establint un estret lligam amb el monestir de Sant Benet del Bages fins a la desamortització de Mendizàbal (1835) per mitjà de la qual foren suprimits tots els ordres religiosos.

En els seus inicis l’església només tenia el cementiri al seu voltant i les masies es trobaven disseminades. La primera casa a prop del temple va ser la Mata.

Els terratrèmols de 1427 i 1428 van afectar considerablement l’església de Sant Pere i la vila vella.

Una de les principals característiques de l’església de Les Preses és la presència de 2 campanars.

1 – Poble ja citat l’any 922.

2 – Carrer amb edificis medievals dels segles XII.

3 – Església reformada el segle XVIII damunt de la romànica del segle X i XI.

4 – Amb una llarga tradició i cultura com la faràndula, la Gala de Les Preses, el Ball de les Cintes i el Festival És Dansa.

5 – Capella de Sant Sebastià, construïda el 1527 per tal d’invocar el sant contra la peste.

Per saber-ne més

El lligam de les Preses amb Sant Benet de Bages ve dels primers moments de la fundació del monestir, a mitjans del segle X. Va ser una de les primeres donacions i la més important de les que van anar augmentant el patrimoni monocal. Aquest monestir del municipi de Sant Fruitós es troba a sis quilòmetres de Manresa i a dos de Navarcles.

Ricardis, o Ricarda, va heretar del seu primer espòs, Elionardis, tot el terreny alodial de les Preses i el Corb. El testament data de 922. La Paraula “alodial”, igualment com “alou”, significa que es tracta d’una propietat territorial lliure i exempta de tota càrrega i dret senyorial. Per tant, Ricarda no tenia cap impediment per fer donació d’aquestes terres. I així ho va fer, el 960, per col•laborar en el projecte del seu segon marit, Bernat Sala, Senyor d’Osor i Sant Hilari. Ja d’entrada, els monjos es van adonar de la dificultat per conrear les terres a mesura que augmentaven les donacions. Monjos i jornalers que vivien al monestir es van dedicar al cultiu de l’entorn.

El monestir va haver de fer front a diferents conflictes. Feia ben poc que Ricarda n’havia fet donació que el comte de Besalú, Sunifred, se’n va apoderar sense cap escrúpol. Encara que Sala i els monjos s’esforcessin perquè l’alou de les Preses i el Corb tornés a Sant Benet, no es va aconseguir fins al 971, quan el comte -bisbe Miró ho va restituir.

Després d’extingir-se el comtat de Besalú, els conflictes van anar apareixent, principalment amb els vescomtes de Bas. El 1835, després de períodes de friccions i d’altres d’avinentesa, pel decret de Medizábal que suprimia tots els ordes religiosos, el monestir va ser extingit després de ser assaltat i saquejat. S’havia acabat la senyoria de Sant Benet de Bages

Indrets d'interès

L’església de les Preses i ja dedicada a Sant Pere, consta en el testament d’Elionardis, de l’any 922.

Aquella construcció s’ha d’imaginar en el mateix lloc que l’actual, com una de les petites esglésies pre-romàniques d’abans del segle X, que no solien pas fer amb materials de llarga durada. Han calgut moltes reformes, tant per conservar l’edifici en el mateix lloc com per adaptar-lo a les necessitats de cada moment.

Els terratrèmols de 1.427 i 1.428 van esfondra la volta, i els murs van quedar força esquerdats. A començament del segle XIX es va construir el campanar de llevant, arranjar la façana i fer l’escalinata amb l’entrada principal actual. El 1.905 es va reformar el campanar existent i el 1.906 la façana i, es va començar el campanar de ponent, que es va acabar el 1.911.
El campanar sol ser un dels elements principals que identifiquen un poble. Una característica de les Preses és el fet que té dos campanars.
A partir de 1.939, es va començar una nova restauració de tota l’església.

Els últims anys s’han fet obres tenint en compte la conservació, l’estètica i les necessitats actuals. La creu gòtica de plata del segle XVI, que ja figurava en l’ inventari d’objectes litúrgics de 1582, obra de l’argenter Olotí Gabriel Llombardia, presideix l’altar major.

Té els seus orígens en la prometença del “vot a Sant Sebastià” al segle XVI (1527), per tal d’invocar al sant en la protecció contra les pestes i altres malalties infeccioses. La festivitat de Sant Sebastià es el 20 de gener. Actualment el poble commemora la tradició amb actes festius el diumenge més proper a la data. La restauració de l’actual capella es va realitzar l’any 1979.

En els seus orígens va ser un convent de monges carmelites (1857) que tenien compromís de l’ensenyança gratuïta als infants del poble. A canvi la família Mata s’obligava a córrer amb totes les despeses de mobiliari, vestit, metge, medecines i manutenció de la comunitat religiosa.

L’any 1990 l’edifici passà a ser municipal, fou la seu de l’Ajuntament, la llar de jubilats, el bar  i de ràdio La Vall.

Molt a prop de la plaça Major hi havia l’hospital, actualment casa de colònies. Mossèn Joan Verntallat, va fundar un hospital per assistir tots els pobres malalts vinculats fins al quart grau de parentiu amb el difunt Manuel de Verntallat, tots els servents de la casa dels Verntallat i els pobres de les Preses.

El carrer  major antigament s’anomenava el carrer Lo Riu, perquè feia les funcions de riera. Per tal d’evitar les torrentades es va demanar la desviació dels torrents de la Font del Faig i de La Torre. Tot i la millora, els aiguats van seguir fent estralls, sobretot l’aiguat de 1940. No va ser fins al 1973 quan es van construir uns embassaments de gran cabuda que van solucionar el problema.

Antigament (1739) el carrer Major acollia la presó, la qual estava adossada a l’antiga fleca de can Xutglà. L’any 1977, els esmentats edificis de la fleca i la presó es varen enderrocar i per recordar-ne l’existència, en el seu lloc hi ha una finestra amb reixa i la font.

L’any 2011 es va construir la nova escola, conservant l’antiga xemeneia, element emblemàtic pel poble.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Xarxes